joi, 1 mai 2014

Beneficiile soarelui versus efectele sale negative

Soarele a primit de la Dumnezeu rolul de a ne lumina, încălzi şi mângâia cu surâsul lui.


Un proverb italian spune: “Dove ii sole non entra ii dottore”, ceea ce inseamna: „Unde nu intra soarele, intra doctorul.” Studiile stiintifice au demonstrat ca, desi expunerea la soare poate avea unele efecte negative, exista riscul unor probleme de sanatate mult mai mari daca nu iesim la soareOamenii de ştiinţă au studiat efectele soarelui asupra sănătăţii umane şi au ajuns la concluzia că beneficiile atârnă mai greu în balanţă decât riscul de a dezvolta cancer de pieleSpecialiştii susţin că doar o jumătate de oră de expunere zilnică la razele blânde ale soarelui de primăvară e suficientă ca să-ţi  „resetezi“ metabolismul, buna dispoziţie şi să ţină deoparte maladiile cardiovasculare. Într-adevăr, expunerea prelungită la soare creşte riscul de cancer de piele, cataractă, îmbătrânire prematură, dar o cantitate moderată de soare ne face mai sănătoşi şi mai fericiţi. Razele soarelui stimulează organismul să producă vitamina D, necesară pentru absorbţia calciului şi întărirea oaselor; vitamina D ajută la prevenirea osteoporozei, a unor forme de cancer sau a diabetului; la copii, previne rahitismul şi susţine creşterea sănătoasă a oaselor.
Întăreşte sistemul imunitar, prin creşterea numărului de leucocite din sânge, responsabile cu prevenirea şi înlăturarea infecţiilor din organism. Soarele stimulează apetitul, îmbunătăţeşte digestia şi creşte metabolismul. De asemenea, îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, prin dilatarea vaselor de sânge de la nivelul pielii, astfel, o cantitate mai mare de oxigen şi nutrienţi ajunge la celule, rezultând o stare generală mai bună a organismului.
Soarele este benefic şi pentru piele, razele ultraviolete acţionând ca un antiseptic natural şi curăţând pielea de diverse virusuri, bacterii sau ciuperci, fiind astfel de ajutor în boli cronice ca acneea sau eczema, chiar şi psoriazis. O expunere regulată şi moderată la soare protejează pielea, pe termen lung, de radiaţii, întrucât aceasta îşi întăreşte sistemul natural de apărare împotriva efectelor nedorite a ultravioletelor -  bronzul winking
Soarele îmbunătăţeşte funcţiile ficatului, şi îl ajută sa descompună toxinele şi reziduurile, contribuind astfel la o detoxifiere a organismului. În plan psihologic, soarele ne oferă unul din cele mai importante beneficii: ne creşte pofta de viaţă şi starea de fericire,  în parte datorită stimulării secreţiei de serotonină şi endorfine, neurotransmiţători cu rol în reglarea dispoziţiei, dar şi prin creşterea producţiei de melatonină, un hormon necesar pentru un somn bun şi odihnitor în timpul nopţii.

De soare beneficiază şi căminul nostru: razele solare sunt un agent antibacterian foarte eficient, de aceea trebuie să profitam de el şi să minimizăm numărul de chimicale pe care le utilizăm în casă: lenjeriile, păturile, pilotele pot fi curăţate şi împrospătate prin întinderea lor la soare.  De asemenea, lăsaţi soarele şi aerul curat să intre în camere şi veţi avea un cămin mai curat şi mai sănătos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu